Kursing som sikrer liv og helse på arbeidsplassen toppbilde
Robert Haukaas, Selger og kursansvarlig hos Høyde Teknikk sier god opplæring er avgjørende for å få ned ulykkestallene i arbeidslivet.

Kursing som sikrer liv og helse på arbeidsplassen

Flere ganger i året holder Høyde Teknikk ulike kurs som gjør håndverkere og anleggsarbeidere tryggere høyt til værs.

Ulykker i forbindelse med arbeid i høyden, er i dag den største enkeltårsak til personskade på norske arbeidsplasser. Som oftest utløses de ved feil bruk av løfteutstyr og slurv med sikkerhetsrutiner.

– Alle som jobber med utstyr for arbeid i høyden, skal ha opplæring og sertifisering før de begir seg opp i høyden. Dette er lovpålagte minstekrav, og mange oppdragsgivere stiller i dag enda strengere krav til opplæring for å redusere risikoen for arbeidsulykker, sier Robert Haukaas, som jobber med salg og har kursansvar i Høyde Teknikk.

Bedriften arrangerer diverse kurs for sine kunder hele året. Deltakerne er alt fra geologer til snekkere, ingeniører, entreprenører, håndverkere og anleggsarbeidere.

Noen har tidligere gjennomført kurs, men ønsker en oppfriskning av kunnskaper, ettersom det stadig kommer nye krav til arbeid i høyden.

– Det er høye krav til produksjon på arbeidsplassene. Arbeidslivet preges av høyt tempo og korte tidsfrister. Da kan ting fort gå galt. Alle som deltar på våre kurs, oppgir i sine tilbakemeldinger at de har fått med seg viktig ny kunnskap, sier Haukaas.

Det er ulike kurs for ulike maskiner og utstyr. Disse fokuserer på riktig bruk og på sikkerhetsrutiner, som for eksempel obligatorisk sjekk av underlaget hvor maskinen skal stå. Man setter ikke en maskin som veier 10 tonn én meter fra en gruskant.

Robert Haukaas sier lovpålagte brukerkurs av lifter og høydeutstyr gjør brukerne tryggere og forebygger ulykker.

Personløfterkurs:

Består av 3 deler hvor man i dybden går gjennom sikkerhetsrutiner, dokumentasjon på maskin, betjening av maskin, daglig vedlikehold m.m.

Kurset avsluttes med en teoretisk eksamen.

Etter bestått eksamen får deltageren tilsendt kursbevis.

Varighet: 6 klokketimer.

Truckførerkurs:

Består av en teoretisk del, en praktisk del og praktisk eksamen.

Gjennomgang av løftediagrammer, grunnleggende forståelse av løfte- og sikkerhetsforskrifter, samt daglige vedlikeholdsrutiner.

Teleskoptruck:

En utvidelse av truckførerkurs, hvor man både teoretisk og praktisk går gjennom forskjellene på en vanlig truck, og en teleskoptruck. Samt sikker bruk og vedlikehold av maskinen.

G8 lastebilkrankurs:

Gir lastebilkranførere og kranoperatører en god teoretisk grunnopplæring i sikker bruk av lastebilkraner/minikraner, slik at uhell og ulykker i forbindelse med løfteoperasjoner unngås. Opplæringen skal gi deltagerne god innsikt i prinsippene for kraners konstruksjon, virkemåte, vedlikehold og bruk.

Gode råd for arbeid i høyden

  • Bruk riktig maskin til jobben som skal utføres
  • Sjekk området på arbeidsstedet (underlag, overheng, hindringer, etc)
  • Kontroller maskinen daglig for oljenivå, diesel, batteri og lekkasjer
  • Sørg for alltid å være sikret
  • Unngå å ha løst verktøy liggende som kan falle ned fra kurv og skade andre
  • Bruk påbudt verneutstyr
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Mer informasjon om hvordan vi bruker informasjonskapsler og hvordan du kan slette dem finner du her.